Samarretes catalanes

L'agost ja s'acaba, però sembla que a Catalunya es presenta una tardor més aviat calenta. És per això que vull aprofitar la imminent manifestació de l'11 de setembre a Barcelona, convocada per l'ANC, per rememorar un article que vaig fer fa uns quants anys al Racó Català, i que es titulava 'Països samarretaires'. Des de llavors, ha plogut molt, i tot i que algunes de les botigues encara existeixen, d'altres han desaparegut totalment, a la vegada que n'hi ha moltes de noves... Així doncs, vull tornar a fer una recopilació de les millors botigues online de samarretes catalanes amb denominació d'origen perquè qui es vulgui mudar per a l'ocasió trobi el millor material disponible. Anem per feina doncs!


Productes de la Terra Aquesta és, segurament, la botiga online de samarretes catalanistes més popular de la xarxa. Va ser creada el 2004 per l'empresa de Reus Avellana Digital, una empresa amb membres relacionats amb el teixit associatiu local i entitats en defensa de la llengua i cultura catalanes. És per aquest motiu que participen i donen suport, en la mesura que els és possible, a col·lectius i casals amb els quals simpatitzen. Aquestes motivacions són les que els van portar a voler omplir el buit d'aquest tipus de productes a la xarxa. Dins d'aquesta gran macro-botiga on-line hi podem trobar les botigues més petites d'algunes entitats com la Botiga de la Plataforma per la Llengua, la Botiga dels Amics de La Bressola o la Botiga de la Plataforma ProSeleccions Catalanes, entre moltes altres.Catalunyam! Aquesta és una proposta curiosa d'arrel barcelonina, on de manera molt simplificada, però eficaç, es poden adquirir des de fa anys tot tipus de samarretes amb imatges que fan referència als plats més típics de la gastronomia del nostre país, tals com el pa amb tomàquet, els calçots, l'all i oli o la butifarra, però amb un look molt contemporani. Ideal per regalar a algun amic estranger que hagi vingut aquí i hagi gaudit d'un bon àpat català.

CatImperium Cat Imperium és una empresa de desenvolupament de l’ideari catalanista que utilitza el merxandatge i la publicitat com les seves principals eines d’acció. La seva línia de disseny amb un tema històric s'ha agafat a partir de la ressonància mítica en l’imaginari català: els almogàvers. Al seu web expliquen que la seva tasca principal és treballar publicitàriament els fets històrics i nacionals d’importància per al país i que siguin assumits com a tals pel català normal del carrer. L’objectiu és que a través d'aquestes campanyes, els catalans reforcin la seva autoestima i la seva consciència nacional, en ares d’aconseguir una Catalunya lliure. El seu catàleg va molt més enllà de les samarretes.


La República de la Moda República Catalana és una marca de moda i complements. Hereva de la millor tradició tèxtil del nostre país, República Catalana elabora tots els seus productes amb dissenys innovadors i actuals, fent servir matèries primeres d’alta qualitat. Totes les firmes i professionals que col·laboren en el projecte República Catalana són de casa nostra, cosa que fa possible que la pràctica totalitat dels nostres productes (90%) portin la llegenda 'Fabricat a Catalunya - Made in Catalonia'.  


     
La Ciutat Invisible Des del Carrer Riego, 35-37 del barri de Sants, on hi ha ubicada la llibreria crítica, es desenvolupa un projecte cooperatiu i autogestionari que té com a objectiu la construcció d’alternatives laborals al treball precari que imposa el sistema econòmic actual. La seva activitat està dirigida a crear i difondre continguts crítics que impulsin processos de transformació política i social. Hi trobareu tota mena de samarretes socialment reivindicatives.

   
Rauxa Catalana Rauxa Catalana és una botiga online amb base a la comarca d'Osona dedicada a la promoció de l'independentisme català. A més de samarretes s'hi poden trobar tota mena de complements, llibres, etc.


   
Oniricat Aquest és, tal i com s'explica al web, un projecte personal neix d'un profund esperit català i reivindicatiu, i del desig de la proclamació de l’Estat Català. La seva manera de transmetre-ho és mitjançant idees, conceptes i grafismes aplicats a samarretes i fundes de casc, on es reinventa la imatge de l'estelada.

     
Xancleta Catalana La Xancleta Catalana representa una filosofia de vida, el nostre caràcter mediterrani compromès amb la natura, la llibertat i l'amistat que sap passar-ho bé amb la família i els amics. El web ha estat dissenyat per poder gaudir dels racons tan bonics que tenim a Catalunya, les nostres muntanyes, les platjes, els rius i les valls i per poder fer una bona passejada al costat dels amics. La Xancleta Catalana vol ser un símbol de solidaritat i amistat, de festa i d'alegria, de poder sortir amb els amics a passar-ho bé a cantar i ballar. A banda de samarretes, òbviament, hi ha un ampli catàleg de xancletes... catatalanes.


       
Mai Morirem Crew Mai Moriem Crew és una botiga ubicada al carrer Torrent de l'Olla número 160 de la Vila de Gràcia, que des de fa una dècada està al servei de les lluites del carrer en defensa dels drets socials i nacionals dels països catalans. La seva botiga online és un dels aparadors més amplis de l'escena reinvidicativa im combativa catalana.


   
Partisano Wear Des de Girona s'uneixen dos conceptes massa sovint difícils de lligar, com són el disseny i la reivindicació. El propòsit de Partisano, en funcionament des de fa 15 anys, és el de crear una línia de roba de disseny i qualitat que ens permetesca lluir les nostres idees en un objecte tan simple i habitual com pot ser una samarreta. Poder expressar el nostre desig de ser un poble lliure mentres prenem una cervesa amb els amics. Dir que som antifeixistes mentres som a la feina o demostrar la nostra solidaritat amb els altres pobles quan som en un concert. Partisano també distribueix les samarretes d'alguns dels grups més coneguts de l'actual panorama de la música en català.  


     
Mercatalà Aquí tenim una empresa de caire familiar ubicada al Lluçanès, que es dedica a la distribució de productes esportius en els quals es prioritza l’esperit català. Tots els membres de Mercatalà som simpatitzants i practicants de l’esport, i els productes que us ofereixen destaquen per la qualitat, la comoditat i el disseny. Els articles han estat ideats, dissenyats i gestionats per Mercatalà, que creu que l’esport és una bona eina per expressar i donar a conèixer el nostre esperit més català i reivindicatiu.


     
Catalonia World Una botiga feta amb gràcia i pensada per ser un punt de negoci aprofitant l'auge catalanista per vendre material nacional arreu del món. El web no dóna massa (o cap) informació sobre el projecte, però en aquesta entrevista feta per la Cambra de Barcelona al seu creador (pàg. 62), descobrim que el projecte porta en funcionament des del 2006.Dirxdir El projecte dirxdir és la projecció artística d’un jove dissenyador amb ganes de comunicar-se amb el món. Obres basades en l’optimisme, l’esperit crític i la recerca de la màgia en la quotidianitat ja que, sovint, passem per alt els petits detalls que ens aporta la vida al dia a dia. Obres creades a partir de vivències personals i de la visió del món que té el dissenyador. En definitiva, art quotidià i alegre amb la intenció d’aproximar-se a l’espectador per generar-li un somriure.Samarreta.cat Aquesta botiga online no dóna massa explicacions sobre qui la gestiona, però bàsicament és un catàleg de fins a 45 models, centrats en frases fetes i imatges independentistes.Samarretes en català Tot i que aquesta botiga funciona sota un blog de Blogger, val a dir que aquest fet no la fa una botiga gens despreciable. Disposen d'un ampli catàleg de samarretes, totes elles amb frases reinvindicatives i revolucionàries, amb clars motius independentistes.


     
Samarretes Valencianes En Pere Fuset és un polític valencià militant del BLOC i candidat al Senat espanyol el 2011 per aquesta formació. La seva vessant ciber-activista el va portar a posar en funcionament el web Valencianisme.com l'any 2000. Des de fa uns anys gestiona l'únic web destacat en la venda de samarretes en clau valenciana.


     
La botiga de la CUP El partit polític de base municipal de l'Esquerra Independentista també disposa de la seva pròpia botiga online amb tota mena de material amb la imatge de la CUP.


     
FreeCatalonia Aquesta és una de les entitats catalanes que, des dels seus inicis, va apostar per la creació tèxtil en clau nacional com a font de finançament del Moviment Català d'Alliberament Nacional. Segons el seu argumentari, perquè es difongui la idea independentista cal fer-la arribar a la màxima gent possible i internacionalitzar-la. Perquè aquesta tiri endavant cal treballar per unir i no per separar tots els que treballem per ella. Amb aquesta mateixa idea, treballen des d’aquest web, tenint com a finalitat aconseguir la màxima difusió de l'independentisme arreu de la Nació Catalana i arreu del món, convencent al poble català, que Catalunya no necessita res d'Espanya ni de França per a tenir una vida pròspera i estable en tots els aspectes. Les estelades, clauers, enganxines, una peça de roba... tot  això té com a objectiu internacionalitzar el fet català i donar a conèixer allà on anem que, a casa nostra, la lluita segueix endavant.


     
Òmnium Cultural Òmnium va néixer oficialment l’11 de juliol de 1961 amb la forma jurídica de societat civil amb l’objectiu de protegir i de promocionar la cultura catalana. Des de llavors s'ha convertit en el gran referent de la societat catalana en els àmbit de la llengua, la cultura i el país. La seva botiga però, és molt senzilleta, i tan sols ofereix quatre models de samarretes. Tot i així, la tindrem en compte en aquest llistat.


     
Català Emprenyat Infraestructures, rodalies, ave, aeroport, autopistes, peatges, cues, emisores de ràdio, inseguretat ciutadana, esvorancs, la Sagrada Família, apagades, preus cada dia més cars, vivenda impossible, promeses que no es compleixen, estatut, polítics... per tot això i molt més, els catalans estem emprenyats. Si ja en tens prou, ara és el moment de dir-ho i d’expressar-ho, posa’t la samarreta o enganxa’t l’adhesiu i així tothom sabrà que tu també ets UN CATALÀ EMPRENYAT!Kruskis Ktalunya Un jove dissenyador de Cassà de la Selva apassionat del dibuix i la informàtica, ha unit aquestes dues passions per muntar aquesta botiga de samarretes on es poden trobar samarretes de pesca, de busseig, de Catalunya, casuals, solidàries, publicitàries, etc.  XB Estudi Aquest estudi de disseny gràfic de Torroella de Montgrí ha decidit posar en funcionament la seva pròpia botiga de samarretes amb vocació independentista. El catàleg consta de 16 dissenys a preus assequibles. Un fet curiós és que el web funciona sota un domini .ES.  Gran Catàleg Independentista Més que uns creadors de samaretes, el Gran Catàleg és un agregador que preten recollir la majoria de les samarretes independentistes d'altres fabricants. Tot i que la proposta és interessant, resulta una mica feixuc moreu's per aquest web, ja que està tot fet en Flash.Samarretes Catalanes Poca informació hi ha referent a aquest web. Tot i així, hi ha un catàleg prou ampli, amb alguns models prou interessants.Singulars Aquí tenim una botiga molt senzilla muntada per un particular de Mataró. La seva oferta disposa bàsicament d'un ventall de models basats en el 'burro català'.Limaloca Al Carrer de la Perla número 10 del barri de Gràcia hi ha la botiga Limaloca, que ven samarretes amb originals dissenys, tant a la botiga com des del seu web. El seu ampli catàleg de 100 samarretes s'hi pot trobar tota mena de dissenys moderns basats en temes locals i jocs de paraules. L'únic punt negatiu és que tenen el web únicament en castellà.  Samarretes.cat Com el seu nom indica Samarretes és una botiga especialitzada, sobretot, en la venda de samarretes, però també hi pots trobar molts tipus de productes diferents.Wanda Shirt Des del 1999, el seu impulsor ha anat dissenyant i comercialitzant col·leccions de samarretes per home, dona i nens. Actualment s'ha especialitzat en el mercat de l'home. La fabricació està feta íntegrament a la zona del Maresme, amb cotó d'alta qualitat i els tints -tant directes com envellits- segueixen un procés el menys contaminant possible, seguint la normativa Europea. Els dissenys, que són serigrafiats seguint el mètode tradicional, mantenen una estètica minimalista, amb idees creatives i elemetns gràfics molt visuals que busquen una identificació i complicitat amb el client, més enllà de les regles que marca la moda del moment.


   
250gr 250gr és un projecte creat per Brigada Creativa que vol aportar un missatge social, cultural, ecològic, a través del disseny. A la botiga online trobaràs samarretes serigrafiades i xapes amb motius com: la llengua, la igualtat de la dona, l'estalvi d'aigua, la contaminació, la SIDA, les telecomunicacions, etc. A Sabadell també venem altres productes com malabars, llibres de disseny, dessuadores esportives, etc. La seva manera de col·laborar amb causes socials i ecològiques amb la seva feina és donant 1€ per article venut a una associació o ONG relacionada amb la causa tractada. 250 grams és aproximadament el pes d’un cor humà.  

Actualització: 7 de setembre de 2012


     
La nostra identitat Aquesta és una botiga on-line per a tots els catalans i catalanes, que pretén difondre les virtuts catalanes arreu del món mitjançant articles originals i de qualitat, que vol ésser un web actiu on es proposaran/suggeriran idees i productes amb fort sentiment català. També serà una plataforma perquè entitats i empreses puguin desenvolupar els seus articles i campanyes promocionals.


     
Esperit Català Aquesta botiga té el seu origen a la Catalunya Nord, on disposen d'una botiga física al Carrer Mailly, 42 de Perpinyà. L'empresa procedeix del nom de família dels seus dissenyadors i dirigents actuals 'Cantagrill', l'emblema de la temporada estival i de la dolçor de viure a la bonica regió de Catalunya Nord. La seva gamma està constituïda essencialment de samarretes de colors diversos i gramatges importants, és a dir de gran qualitat tèxtil, amb  il·lustració diferents temes lloant la nostra qualitat de vida a Catalunya Nord entre mar i muntanya. Aquests temes s'organitzen al voltant de la naturalesa, la cultura, la tradició, la història, el rugbi, els esdeveniments i l'assolellament de la nostra regió que és única. Tots aquests temes, el nostre art de viure i la nostra llengua catalana mereixen ser compartits per una majoria de persones, tot  respectant les nostres especificitats. La samarreta essencialment utilitzada com a eina de comunicació, pot així servir de suport a la crida (per als grans) com a l'ensenyament de la cultura catalana (per als altres) sobretot per als més joves.


     
Arrelats a la Terra Arrelats a la terra és una distribuidora de material independentista, nascuda de l’acumulació d’experiències de diversos projectes nascuts els a finals de la primera dècada del S.XX, dedicats a la producció tèxtil i de complements, relacionats amb les lluites dutes a terme per l’Esquerra Independentista.


   
Cadí Roig La distribuidora Cadí Roig vol ser una eina de difusió i de propaganda al servei de l'esquerra independentista, que estigui compromesa amb la lluita pel l'alliberament nacional i social de la nació catalana (del Roselló al Baix Segura i del Baix Cinca a Menorca). El seu treball pretén bàsicament estendre la consciència nacional de la societat catalana.


     
Amunt Disseny Amunt Disseny és una societat creada per castellers i dissenyadors amb la inteció de promoure les activitats culturals catalanes i principalment el fet casteller a través del marxandatge de productes amb un disseny atractiu, agradable i actual. Els seus objectius principals se centren en crear i oferir una línia de productes originals i atractius. Tot el material representa diferents aspectes del fet casteller independentment de la colla a la que es pertany amb la idea d'englobar el moviment casteller amb un llenguatge comú i identitari per a tot el món casteller.


  Catalan Roots Culture La Cooperativa Catalan Roots Culture (Cultura Catalana d’Arrels) neix de la voluntat. de fer difusió d’un pensament crític envers el sistema neoliberal actual, emprant l’art en totes les seves vessants. Disposa d'un potent catàleg de models combatius i revolucionaris.


     
Independència Des de Vilassar de Mar ens arriba aquesta proposta, amb tot de dissenys basats en l'estelada blava, i un original 'In-Inde-Independència'.


     
Estelades.cat No he trobat massa informació referent a aquest web, però us puc assegurar que la botiga sembla que està ben feta, i tot el material que tenen té a veure amb les estelades.


I ja per acabar, no voldria acabar aquest article sense fer una menció als samarretaires que ja no es mostren actius, però que sense ells, avui no disposaríem d'una oferta tan àmplia i tan variada. Alguns dels noms que em vénen al cap són Quòniam, Terra Ferma, Resistenda, Destraler, 100% Català, Fent la guitza, Resistència, Independentisme.org, el Dr. Cat i la Lliga AnticolonialSamarretak, Samarrako, Terra Valenciana, i les botigues de RockCatalà, ERC o el Bloc Català entre altres...

Nota: Si algun lector creu que m'he oblidat d'alguna botiga de samarretes online, cosa altament probable, que siusplau m'ho faci saber en un comentari a l'article, i miraré d'afegir-la així que pugui. Moltes gràcies!

Categories:
Participo en aquests projectes:
TirabolCatosferaRacó CatalàViasonaBlog.catLa MiraXadicatotSumaSocial.catJornal.catReeixidaFundació .CAT