La 3a hora de castellà

Aquests dies s'ha parlat molt sobre la voluntat del govern espanyol d'augmentar de 2 a 3 les hores de llengua castellana a les escoles catalanes. I la gent s'ha aixecat com a boja. Els uns per un costat, i els altres per l'altre. I així, mentres els espanyols es creuen que a Catalunya els alumnes només reben dues hores d'espanyol a la setmana, la gent d'aquí s'alça en contra de la destrucció del model català d'immersió lingüística, que amb prou feines ja s'aguantava amb pinces.
Sembla que ningú s'ha molestat en esmentar el fet que a les classes catalanes es fan molt més de 2 hores setmanals de llengua espanyola. Jo mateix, que ja fa una bona colla d'anys que vaig abandonar l'institut, puc assegurar que al voltant del 50% de les classes que rebia, eren en llengua espanyola. I no és que l'assignatura de llengua espanyola ens robés tantes hores, sinó que també feiem matemàtiques en espanyol, biologia en espanyol, història en espanyol... i així anar fent. Però sembla que aquestes hores de classe fetes en llengua espanyola no compten. Resulta que encara en volen més.

Doncs jo dic que d'acord. Que firmo ara mateix i davant de notari si cal, que jo accepto les 3 hores de llengua espanyola a la setmana que ens volen imposar. Però a canvi demanaré... perdò, exigiré que es vigili de prop que cap col.legi, institut o universitat superi aquestes 3 hores. I si no és així, doncs que s'apliquin sancions. Perque la llei està feta per cumplir-la, no? Jo accepto les 3 hores, però vull que es controli que no en siguin més. Només demano que es compleixi la llei, així de simple!

I el què més gràcia em fa de tot plegat és que l'excusa de tot plegat prové del fet que un dia, el conseller Ernest Maragall va veure uns nanos d'un col.legi d'Olot, en una presentació pública en castellà en un concurs internacional del Museu de la Ciència i li va semblar que el seu accent no era l'apropiat. I amb aquesta gran argumentació ens va fer saber a tots que donaria suport a la 3a de llengua espanyola 'pel bé de del català i de Catalunya'. No m'ho invento, són paraules textuals seves. Impressionant!

I així doncs, mentres hem de viure en l'únic país del món on en moltes ocasions els dependents no són capaços d'entendre la llengua amb que està retolada tota la botiga, ens trobem que al final, el grup de nanos amb 'mal accent' va acabar en 5a plaça a nivell estatal i en primera posició per les comarques gironines. Gens malament per uns nanos amb un espanyol amb massa accent català, no?

Però el que més em sorprèn de tot plegat, és que el conseller Maragall no s'hagi molestat en anar una mica més enllà en el seu treball de camp. Podria haver anat a algun dels col.legis o instituts de la perifèria de Barcelona, allà on precisament el seu partit mana amb més contundència, i podria mirar com se'n surten alguns vailets en fer un discurs en català. Potser s'adonarà de que el seu accent sí que realment té un problema greu. Potser s'adonarà que molts d'ells, ni tan sols sap parlar el català correctament. Jo mateix no conec a cap catalanoparlant d'aquest país que no sàpiga parlar parlar correctament l'espanyol, mentres que en canvi, no puc dir el mateix dels castellanoparlants del mateix territori, molts dels quals no saben un borrall de la nostra llengua.

Qui necessita doncs aquesta hora extra? El català o l'espanyol? Em pregunto si amb això de que les competències d'educació són compartides entre el govern català i l'espanyol, no podríem proposar nosaltres una hora extra de català. Si ells poden, nosaltres també podríem, no? M'agradaria... fins i tot m'encantaria veure com ha de ser el govern espanyol qui hagi de justificar que no cal una nova hora de català en l'ensenyament. Vull que em mostrin les seves dades contrastades que realment no ho justifiquin. Estic ben fart de ser el perseguit!

Tinguem valentia i diguem-ho clar: a Catalunya ni s'estan fent 2 hores d'espanyol a les aules, ni se'n faràn només 3 amb aquesta nova llei. Les aules catalanes fan pudor de sucarrimat. A les aules catalanes, la llei lingüística ni se segueix ni s'ha seguit mai. Acceptem una 3a hora si cal... però amb garanties legals de que ni una més. Pel català i per Catalunya... Ara sí!


Article publicat a Racó Català
Categories:
Participo en aquests projectes:
TirabolCatosferaRacó CatalàViasonaBlog.catLa MiraXadicatotSumaSocial.catJornal.catReeixidaFundació .CAT