Catalexa, el nou web que medeix les audiències catalanes a Internet a través de les dades d'Alexa

A la tardor de 2005 vam pensar que seria molt millor automatitzar el sistema, per tal que els rànquings puguessin crear-se de manera totalment automàtica, i amb una freqüència molt més alta.
Avui s'ha presentat Catalexa, el medidor d'audiències de pàgines web catalanes mitjançant el seu rànquing Alexa. La idea deCatalexa va començar temps enrere, quan des de Racó Català havíem fet els primers rànquings de pàgines web catalans a través de les dades d'Alexa, ja que malgrat que Alexa fa rànquings a nivell estatal, no s'hi incloïa Catalunya. Els rànquings els feiem totalment a mà i portaven un munt d'hores de feina cada vegada. En vam fer un el 9 de desembre de 200324 de febrer de 200411 de desembre de 200415 de març de 2005 i 13 de juliol de 2005. Aquest va ser el darrer rànquing fins ara.

A la tardor de 2005 vam pensar que seria molt millor automatitzar el sistema, per tal que els rànquings puguessin crear-se de manera totalment automàtica, i amb una freqüència molt més alta. El desembre de 2005, Catalexa ja estava dissenyada i programada. Començava la fase Beta.  El problema va venir amb l'entrada dels dominis .CAT. Alexa no els reconeixia. Després de posar-nos en contacte directament amb els responsables d'Alexa, ens van aclarir que mirarien de solventar el problema, però no va ser fins al juny d'aquest 2006 que Alexa va començar a reconèixer i a treballar amb tota normalitat amb els dominis .CAT. Un cop en marxa, calia tenir dades estadístiques d'almenys 3 mesos, per tal que les dades que ofereix Alexa de les diferents pàgines web tornessin a la normalitat (es treballa amb la xifra de la mitjana dels darrers 3 mesos).

Tot això va coincidir amb el desgavell que va provocar l'entrada del .CAT. Poc a poc, milers de pàgines web abandonaven el seu antic domini per passar-se al nou domini. En alguns casos l'antic domini redirigia cap al .CAT, en altres casos era a l'inrevès, on el .CAT redirigia cap a l'antic domini, i en altres casos, ens trobàvem amb webs duplicades que tan usaven l'antic domini com el recent .CAT. La situació és ara mateix encara dins d'aquesta línia, lluny d'estar totalment normalitzada. Això provoca que Alexa encara interpreti moltíssimes pàgines com a duplicades i per tant, no centri en una sola URL tots els punts que hauria d'otorgar a una pàgina.

Nosaltres hem optat per primar el domini .CAT, sempre que aquest estigui actiu. Esperem que d'aquesta manera, el responsable de la pàgina, faci el determinament de decantar-se entre el .CAT i l'anterior domini. És per aquest motiu que pàgines com El Periódico i el FC Barcelona, mostren una posició molt més baixa del que teòricament els correspondria. En d'altres casos, el domini .CAT està tan oblidat, que ni tan sols apareix al rànquing. És el cas de, per exemple, el Diari de Barcelona o el Diari de Balears. Si cap responsable d'algun dels webs que apareixen al llistat vol que se li canviï el domini, que ens ho faci saber i farem el canvi.

Les dades que ens ofereix Alexa són esbiaixades, relatives, subjectives, poc definides i poc concretes. Però malgrat tot, i a falta d'un sistema millor, són unes dades que un munt de pàgines importants de la xarxa catalana tenen en compte. És el cas de, per exemple, Vilaweb (veure imatge) o e-notícies (veure article).

Esperem que aquest rànquing sigui només allò que preten ser, és a dir, un reconeixement de la cultura catalana a la xarxa, a partir d'unes dades que no són ni millors ni pitjors... i que ni tan sols són nostres, però són les que ofereix un web amb el suport de la prestigiosa Amazon. Esperem que no es malinterpretin les dades que oferim (sempre comprovables a través de la pròpia pàgina d'Alexa) i no se'n facin judicis de fet que potser no ho són. Esperem que aquest rànquing serveixi per tal que tots ens orientem una miqueta més dins de la xarxa catalana!

I pels que vulgueu saber-ne més, avui dijous a la tarda dins del marc de la 2a Setmana dels Mitjans Digitals se celebrarà una taula rodona amb el tema ‘La medició d'audiències a Internet a Catalunya' amb Eduard Voltes del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura, Diego Semprún de Nielsen/NetRagings, Manuel Sala de l'OJD Interactiva i Joan Camp d'aquest web, de Catalexa.


Article publicat a Racó Català
Categories:
Participo en aquests projectes:
TirabolCatosferaRacó CatalàViasonaBlog.catLa MiraXadicatotSumaSocial.catJornal.catReeixidaFundació .CAT