La segona llengua materna del món

Algunes vegades he pogut llegir en algun mitjà -casualment espanyol- on s'anuncia amb orgull que l'espanyol és la segona llengua materna del món. Aquesta afirmació em resulta altament sospitosa. Perque es parla de llengua materna? Perque no es parla de la llengua en el món dels negocis? Perque no es parla senzillament de la posició de l'espanyol en nombre de parlants? La resposta és fàcil. Dels diferents possibles rànquings, només en la categoria 'llengua materna', l'espanyol aconsegueix la seva millor posició, un meritori segon lloc.
Però a partir d'aquí, i donant l'afirmació per bona, podem -si volem, clar- pensar o mirar de deduir perque la llengua espanyola és la segona llengua materna del món, però la tercera en nombre absolut de parlants o bé la... bé, bastant més avall en el món dels negocis.

Una teoria podria explicar el fet que tot i que a moltes famílies del món es parla espanyol, aquest s'abandona en la vida social, donant prioritat a alguna altra llengua, com per exemple l'anglès. Aquest fet explicaria el motiu pel qual la llengua espanyola passa de ser la segona llengua materna (la segona més parlada a casa) a ser la tercera en llengua d'ús (amics, parella, feina, etc.) en detreniment de l'anglès. El motiu? Potser la manca d'orgull, potser les facilitats de l'anglès, potser els mals clitxés dels hispans... Això ho deixo a la imaginació de cadascú. Jo només intento cenyir-me a les dades.

Però el més curiós de tot és que quan s'entra al món dels negocis, algunes llengües realment es creixen de manera important. Així doncs, llengües amb un nombre molt menor de parlants que l'espanyol, com el francès, l'alemany, l'italià, el rus o el japonès adopten una enorme dimensió. Qualsevol que hagi viatjat una mica -sobretot per Europa- s'adonarà que l'espanyol és una llengua molt menystinguda (tenint en compte el nombre de parlants, clar) sobre les llengües mencionades. Saber anglès i francès és molt més útil, posem per cas, que saber anglès i espanyol. El mateix passaria amb qualsevol de les llengües que he citat, juntament amb l'anglès, que senzillament es consiera escencial. De fet, per fer la prova del cotó, ni tan sols cal anar a buscar feina. Tan sols heu d'entrar a un museu d'algun país no-hispanoparlant i mirar el tracte que reben unes i altres llengües.

I si tot i ser la segona llengua materna del món (quina alegria), l'espanyol cedeix un munt de posicions en altres camps de la vida, potser podem arribar a deduir que malgrat el gran nombre de parlants espanyols, aquests decauen en picat així que surten de casa i, per tant, deixen de fer servir la seva llengua materna, adoptant-ne d'altres, més útils, com a pròpies. Uns llengües que, en molts casos, acaben essent les noves llengües maternes de la generació descendent d'aquesta.

I clar, després ens trobem que la Fundación de la Lengua Española no se sap avenir del fet que un estudi propi reveli que l'espanyol tan sols ocupa el 4,6% del total de les pàgines web d'Internet, envers el 45% que abasta l'anglès. Com ens pot passar això si som la segona llengua materna del món -es deuen preguntar escandalitzats. Però tan acostumats com estan els hispanoparlants de tenir un ex-president espanyol donant classes als EUA, a veure com mig món balla la 'Macarena' i en guanyar els mundials sense baixar de l'autocar, que no s'han sabut adonar de la realitat que amagava la seva gran al.legoria de ser 'la segona llengua materna del món'. I amb tanta ignorància pel mig, al final ens podem arribar a trobar amb que la Ministra espanyola de Cultura Carmen Calvo demanarà el domini de la Ñ (?) al president de MicroSoft, Bill Gates.

I llavors se sorprenen d'anar a un restaurant a París i no trobar la carta en espanyol, enmig d'un munt de llengües per triar i remenar. És una qüestió d'orgull i de vergonya aliena. De saber triar. Em refereixo als que no parlen ni volen parlar l'espanyol. Tenen motius de sobres...


Article publicat a Racó Català
Categories:
Participo en aquests projectes:
TirabolCatosferaRacó CatalàViasonaBlog.catLa MiraXadicatotSumaSocial.catJornal.catReeixidaFundació .CAT