Els socialistes confonen el significat de 'català'

El primer que llegeixo avui és que la colla dels Capgrossos de Mataró tindrà un paper destacat en el Regent Street Festival que se celebrarà el proper 3 de setembre en un dels principals carrers del centre de Londres. Els 300 integrants de la colla castellera faran diverses actuacions dins el marc d'aquest macrofestival que vol promocionar el folkore i la indústria turística a Espanya a la capital britànica.
Tal i com s'explica als fulletons britànics, l'acte constarà de: activitats d'entreteniment en viu com els Castellers; una antiga tradició catalana d'espectaculars torres humanes espectaculars que exhibiràn el seu talent, els ballarins andalusos donaran lliçons de la seva dança, es farà una enorme de paella de València i es podrà gaudir d'un àpat a la fresca amb aire espanyol. També haurà gaiters de Galícia i d'Astúries, un festival del carnaval de les Canàries, vins de la Rioja i de Castella-Lleó, ballarins del País Basc, artesania de les Illes Balears, menjar de Cantàbria, moda i 'fiesta' de Madrid i molt i molt més d'Aragó i Navarra. Tal i com s'explica en el web de Turismo de España, tot plegat és una gran representació de la 'cultura espanyola'. I es queden tan amples...

A continuació llegeixo amb interès que el Centre Cultural Catalonia de São Paulo organitza, un estiu més, el IV Festival de Cinema Catalão de la ciutat brasilera, que compta amb el suport i patrocini del Programa de Suport a les Comunitats Catalanes de l’Exterior del Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya. De l’1 al 6 d’agost doncs, es projectaran tres pel·lícules diàries en diferents sessions, totes elles amb entrada gratuïta. Els films són actuals i han estat premiats en festivals de cinema nacionals i internacionals.

Els títols de les pel.lícules que representaran la cultura catalana són un bon símptoma per detectar què entenen els socialistes que representa la cultura catalana al món, i per tant, ja us podeu anar imaginant qui representarà la cultura catalana en la propera Fira del Llibre de Frankfurt, ja que els films seleccionats per representar -recordem-ho- la nostra cultura són Tapas, Seres Queridos, La ciudad de los prodígios, La Camarera del Titanic, En la Ciudad, Palestra: Breve história do cinema catalão, Juana la Loca, Seres Queridos i Kràmpack. Tot un encert. És curiós que a la llista no hi apareguin pel.lícules com Pau i el seu germà, Gràcies per la propina, Honor de cavalleria, Joves, Excuses! o El perquè de tot plegat. Potser aquestes pel.lícules representen una cultura diferent.

El més curiós ha estat el titular del web del Telenotícies, que ho resumeix tot plegat de manera molt clara. De fet, sembla que es tracti d'una broma: 'Prop de 200 autors en català participaran en la Fira de Frankfurt del 2007'. Què vol dir '200 autors en català'? Que no vol dir el mateix que '200 autors catalans'? Potser hi ha dos tipus de catalans doncs? Els que són 'en català' i els que són 'en castellà'? Quant els socialistes diuen que 'Ara és l'hora dels catalans', a quins catalans es refereix doncs?

I si els escriptors 'en italià' se'n diuen italians, com s'anomenen els escriptors 'en català' de -posem per cas- la Catalunya Nord? Francesos? No resulta tan complicat entendre que a vegades, la cultura no sempre representa un sol país, ni un sol país representa totes les cultures que hi habiten, de la mateixa manera que hi ha cultura francesa al Canadà i hi ha cultura índia a Anglaterra.

No és pas tan complicat entendre que la cultura catalana -que és la que es fa en català-, no és el mateix que la cultura espanyola -que és la que es fa en espanyol-. I de la mateixa manera que no hi ha cap ponent 'català' en un congrés de literatura pan-hispànica, tampoc hi ha d'haver cap representant 'espanyol' quan qui té l'honor és la cultura catalana. Perque precisament la cultura catalana és aquella que encara no ha pogut ser eliminada per la cultura espanyola. Perque molta gent defensa fer la seva obra dins d'un marc cultural propi enlloc d'haver d'usar el marc cultural veí. Perque encara hi ha gent que creu que els catalans tenim una identitat que és pròpia i única. I no deixarem que ens la robin i ens la facin malbé!


Article publicat
a Racó Català
Categories:
Participo en aquests projectes:
TirabolCatosferaRacó CatalàViasonaBlog.catLa MiraXadicatotSumaSocial.catJornal.catReeixidaFundació .CAT