Racó Català no agrada als socialistes

Aquest cap de setmana s'ha sabut com es repartiran les subvencions de comunicació. Aquestes subvencions es reparteixen des de la Secretaria de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, sota el control delDepartament de Presidència, que és qui té la clau de la caixa. Si comparem les ajudes del 2005 amb les ajudes del 2006, veurem que Racó Català passa dels 30.000 € l'any 2005 als 5.000 € l'any 2006. Un canvi del que trigarem a tenir-ne resposta oficial ja que, casualitats de la vida, les subvencions s'han anunciat en plenes vacances d'estiu. Almenys encara restem pendents que el Secretari ens retorni personalment la trucada que li vam fer. La resposta dels canvis però, es pot arribar a deduir...
Racó Català és una de les pàgines històriques de la Internet catalana, amb més de 7 anys de vida, 11 mil usuaris registrats, més de 10.000 notícies, 1 milió de fòrums, prop de 150 webs de col·lectius i entitats allotjats de manera gratuïta i una audiència d'unes 15 mil visites úniques al dia. De fet, actualment podríem assegurar que els fòrums de Racó Català són els més actius que hi ha a la xarxa en la nostra llengua. Des d'aquí, s'ha creat una plataforma i s'ha dotat els usuaris d'unes eines per tal de poder intercanviar opinions sobre tots els temes inimaginables. Racó Català és la gran comunitat catalana a Internet. Però sembla que tanta llibertat comunicativa -sobretot catalana- no és ben vista des d'alguns sectors socialistes, tal i com se'n desprèn de l'anàlisi de les subvencions otorgades enguany. I aquest fet xoca, sobretot perquè amb els diners de l'any passat Racó Català no tan sols ha canviat tot el disseny de la pàgina i gran part de la programació, sinó que a més ha aconseguit multiplicar per 4 les visites (Comunicació té còpia oficial d'aquestes dades). També hem multiplicat per 3 el nombre de pàgines allotjades de manera gratuïta passant d'unes 50 a prop de 150, amb alguns projectes de tanta envergadura com BlocatPPCC.cat o Catapings. A Racó Català no només informem, sinó que a més, posem a l'abast de la gent, les eines necessàries perquè també es puguin comunicar, ja sigui aportant articles, debatent temes als fòrums, anunciant els seus actes a l'agenda, allotjant els seus webs... i tot, de manera totalment gratuïta! A partir d'aquí només s'ha de veure on han anat a parar els diners públics de les subvencions, i que cadascú valori si els criteris (?) són realment equitatius.

A més, mentre ens trobem que hi ha un munt de pàgines web i diaris digitals orientats al públic adult, Racó Català és actualment la pàgina web que atrau més públic juvenil en català, ja que la realitat catalana queda molt curta en pàgines orientades a aquest públic (a no ser que tinguem en compte pàgines com 3XL.net oRitmes.net de la CCRTV). És per aquest motiu que la Diputació de Barcelona (controlada pels socialistes) ja va obrir fa anys un diari digital que pretenia acostar-se al públic jove. El diari es diu La Malla, i costa cada any 600.000 euros als seus contribuents. Aquest diari va agermanat amb el Diari de Barcelona creat per l'ajuntament de la ciutat (controlat també pels socialistes) i quecosta cada any 300.000 euros als seus contribuents. Això sí que són bons criteris per justificar despeses... crear mitjans que l'empresa privada ja fa, però amb un sobrecost espectacular. Algú n'hauria de justificar la necessitat real... perquè amb prop d'1 milió d'euros de més, es poden fer projectes realment molt interessants. I si no, recordem que el total de diners que la Generalitat ha otorgat amb les subvencions a 30 projectes diferents, suma un total 865.950 €. No cal dir que aquesta xifra és inferior al cost anual de -per exemple- La Malla i el Diari de Barcelona plegats.

D'altra banda, la publicitat que surt dels diferents departaments, secretaries i conselleries de la Generalitat de Catalunya passen totes pel filtre del Gabinet de Publicitat Institucional, que decideix -si no hi ha cap objecció específica- on anirà a parar tota aquesta publicitat institucional (pagada amb els diners de tots -recordem-ho-). En els més de 7 anys que fa que aquesta pàgina funciona, tan sols en una ocasió ha rebut publicitat pública. Es va tractar de publicitat del DURSI orientada a la 'Música lliure', i la vam poder posar perquè els responsables de la campanya així ho van exigir personalment al Gabinet de Publicitat Institucional.

Però quan no hi ha una voluntat expressa, aquesta publicitat no arriba mai... ni tan sols quan la lògica sembla que hauria de funcionar. A primers d'any, Racó Català, la pàgina amb la concentració més gran de públic jove català, no va ser considerat apte per a una campanya orientada al públic jove català. La campanya era referent a la creació del portal Xarxa Jove (algú el coneixia?). Ara la història es repeteix de nou amb la nova campanya de 'Crèdits per a l'emancipació dels joves'. La campanya, que una vegada més va dirigida al públic jove català, es mostra en pàgines web de tota mena, però no es troba a Racó Català que és on realment hi ha el públic jove català. La lògica sembla que torna a fallar. Però el més gros de tot ho trobem quan connectem al MSN Messenger, un programa de l'empresa Microsoft que oficialment només es pot descarregar en castellà (Microsoft no ha volgut saber mai res de la versió no-oficial delMSN Messenger en català feta per voluntaris anònims). Allà doncs, sí que hi trobem un bàner d'aquesta campanya -recordem-ho- orientada al públic jove català. Tot un encert... sens dubte!

De fet, a dia d'avui encara desconeixem els criteris que es fan servir des de Generalitat, Diputacions i Ajuntaments per tal d'inserir aquesta publicitat. Ens agradaria saber quins són els requisits necessaris, per tal de -si més no- provar d'assolir-los i arribar a tenir algun dia publicitat institucional que -repeteixo una vegada més- és la que es fa amb els diners de tots els ciutadans, i que sempre acaben anant a parar als mateixos llocs.

De moment, i malgrat tot, Racó Català continua endavant, amb més força que mai, perque ells són forts, però nosaltres en som més!

P.S.: El diari AVUI també ha emès una nota manifestant el seu malestar pels repartiments de les subvencions d'enguany.


Article publicat a Racó Català
Categories:
Participo en aquests projectes:
TirabolCatosferaRacó CatalàViasonaBlog.catLa MiraXadicatotSumaSocial.catJornal.catReeixidaFundació .CAT