El Gin Xoriguer etiqueta en castellà i no respecta els topònims catalans

La pomada és una beguda de la terra típica de l'illa de Menorca que s'obté al barrejar Gin Xoriguer i llimonada. La pomada està molt associada a les festes de Sant Joan, de la Mare de Deu del Carme i altres celebracions menorquines de l’estiu. Juntament amb els cavalls la ingesta de pomada és l’altra ícona de la majoria de les festes menorquines. Es pot trobar la barreja ja feta però es recomana, sempre que sigui possible, fer-la al moment emprant Gin Xoriguer i llimonada recent expremuda rebaixada al 50% amb aigua freda o gel, a gust del consumidor.
Amb l'ocupació britànica durant el segle XVIII, la gent de Menorca adoptà com a pròpia la ginebra, una beguda que els militars ocupants havien portat de la seva Anglaterra, precisament per poder continuar bebent-ne a la mateixa illa. Una beguda que avui, justament 220 anys després de la marxa de l'exèrcit britànic, es manté més viva que mai, després de la bona acollida per part dels menorquins nadius.

L'empresa que fabrica i embotella el Gin Xoriguer explica en la seva pàgina web que 'l'entitat i significació del Gin Xoriguer són coses difícils de comprendre sense conèixer les claus del país i les seues gents (...) Menorca es l'illa més aïllada, la més marítima del Mare Nostrum. Aquest mateix aïllament limita contactes humans i açò les seus enigmàtiques cultures prahitòriques'. També en la seva pàgina web es pot llegir que 'la familia propietària de Xoriguer, s'enorgulleix de la seua participació secular en l'equilibrat desenvolupament de Menorca i el sue paper de difusora d'una filosofia oberta a tots aquells capaços i desitjosos d'apreciar els seus atractius naturals i humans'.

Però tot i que el Gin Xoriguer ja forma part de la cultura popular catalana, i tot i ser considerat un dels pilars del que es coneix com a 'Begudes de la terra', aquesta empresa -malgrat la seva gran sensibilitat en general- encara no s'ha dignat a traduir al català l'etiqueta de la seva beguda, malgrat de que sigui la gent autòctona d'arreu dels Països Catalans -sobretot catalanoparlants- el seu major client. I no només no etiqueta en català, sinó que ni tan sols tenen la decència de mantenir el topònim de la ciutat de Maó correctament, tal i com es pot veure clarament en l'etiqueta.

Així doncs, abans de fer una pomada, serà millor que recordem la gran sensibilitat que té aquesta empresa envers tots aquells que volen beure begudes de la terra. De la nostra terra!


Article publicat a Racó Català
Categories:
Participo en aquests projectes:
TirabolCatosferaRacó CatalàViasonaBlog.catLa MiraXadicatotSumaSocial.catJornal.catReeixidaFundació .CAT