Presentació oficial de la posada en marxa del domini .CAT

Avui dimecres 21 de desembre a les 12 del migdia, tindrà lloc la presentació de la posada en funcionament del domini .CAT a la Sala Puig i Cadafalch de l'Institut d'Estudis Catalans (C/ Carme, 47 - Barcelona). La presentació comptarà amb tot l'equip directiu de la Fundació PuntCAT, integrada per l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), entre d'altres institucions i entitats, que informaran en roda de premsa sobre les darreres actuacions i el calendari previst per a la posada en funcionament del domini .CAT. Joan Francesc Gras i Amadeu Abril, president i director executiu, respectivament, de la fundació, i Salvador Alegret, vicepresident de l'IEC, donaran compte de les gestions efectuades per a completar el procés d'implementació del domini, així com dels procediments que caldrà seguir per acollir-s'hi.
Segons les primeres informacions, sembla ser que l'arrencada i de llançament del domini .CAT (sunrise, en terminologia del món dels dominis) constarà de 3 fases, la primera de les quals (fase A) s'iniciarà el proper 9 de gener, i que estarà reservada a totes les entitats que tinguin una especial vocació de promoció de la llengua i la cultura catalanes, segons els criteris i les llistes que es publiquin (ex: escoles, universitats, membres de l'associació puntCAT, casals catalans, administracions públiques amb competències sobre territoris on el català és llengua pròpia; mitjans en català, editorials, etc.). A continuació, i encara sense una data definida, podran entrar a la reserva dels dominis .CAT (fase B), entitats de tot tipus legal que tinguin comunicacions online preexistents en català (normalment, una web, però hi ha altres casos possibles). No exclusivament en català, és clar, sinó que 'tinguin una part significativa' en català. I ja per acabar, i en tercer lloc (fase C), podran fer reserves les persones que van donar suport a la campanya pel domini .CAT.

Aquestes fases són (parcialment) simultànies en el temps per un total de tres mesos. Van, però, per ordre de prioritat: un nom demanat a la fase A té preferència sobre un demanat a la fase B, i sobre la C... Dins de cada fase, prioritat temporal (entre sol·licituds dins la mateixa fase o categoria).

Una vegada acabada aquesta fase especial de llançament, està previst que el registre quedi obert per a tothom el proper 23 d'abril coincidint amb la jornada de Sant Jordi. I serà llavors quan tan les entitats com les persones, que qualifiquessin per a la fase especial de llançament o no, podran registrar els dominis que vulguin. Sempre que qualifiquin com a membres de la 'comunitat lingüística i cultural catalana a Internet'.

De fet ja hi ha algun domini .CAT en funcionament, per exemple el de la Fundació .CAT (hereu de l'antiga Associació .CAT) on hi podeu trobar tota la informació relativa a les tres fases, preguntes freqüents sobre el tema del registre i una llista de notícies per subscriure's i mantenir-se informat sobre el tema.


Article publicat a Racó Català
Categories:
Participo en aquests projectes:
TirabolCatosferaRacó CatalàViasonaBlog.catLa MiraXadicatotSumaSocial.catJornal.catReeixidaFundació .CAT