Milionària gràcies al singlot català

Elisa Schroth és una veïna de Sabadell (el Vallès Occidental) que s'ha fet famosa a Alemanya en guanyar el conegut concurs televisiu Vol ser milionari? gràcies al seu català. La dona, mestressa de casa de 64 anys i guia turística del poble de Heigerloh (al sud d'Alemanya) es va presentar al famós programa i es va emportar els 500.000 euros del premi (uns 83 milions de pessetes). Schroth va arribar a la darrera ronda del concurs quan el presentador li va preguntar a quin terme mèdic corresponia la paraula llatina singultus. Ella no va dubtar i va dir que al singlot. Es va endur el premi i s'ha convertit en tot un personatge mediàtic a Alemanya.
Elisa, resident a Alemanya des del 1968, ja té a la butxaca els 500.000 euros que es va emportar del conegut concurs. A la ronda final, a la catorzena pregunta i sense comodins, el presentador li va preguntar si sabia a quin terme mèdic corresponia el mot singultus. Entre les opcions que li van donar, a més del singlot, hi figurava ser garrell, tenir cruiximents o tenir ulls de poll. L'Elisa no s'ho va pensar dues vegades i, davant de la sorpresa de tothom, va dir que tenir el singultus era tenir el singlot.

El presentador del programa, Günther Jauch, és molt conegut a Alemanya ja que el concurs és un dels programes estrella de la RTL, es va interessar per saber com ho havia contestat tan encertadament. L'Elisa li va contestar que el terme llatí que li preguntaven era molt semblant a la paraula catalana del singlot i que, per aquest motiu, s'havia llençat a la piscina. Günther Jauch, coneixedor de l'origen de la concursant, es va interessar també per la traducció en castellà i Elisa Schroth es va quedar un moment en blanc fins que algú del públic va dir 'hipo'. L'oblit va induir el presentador a preguntar a Elisa Schroth si el castellà és diferent del català, que li va fer saber que realment eren idiomes diferents.

Referències a Catalunya, Barcelona i el Barça

El programa va acabar amb contínues referències a Catalunya, a Barcelona i al Barça. De fet, arran d'una pregunta que tenia Cartago com a opció de resposta, Elisa Schroth va afegir-hi que els cartaginesos havien fundat Barcelona, i en una altra pregunta la concursant va comentar que havia sentit el tenor Mario del Mónaco a Barcelona. 'Per vostè Barcelona és el centre del món!', va dir el presentador, que en una referència a Salzburg irònicament va afegir que 'està situada al nord-est de Barcelona'. Encuriosit, va preguntar què pensava del Real Madrid i la catalana va concloure: 'M'importa un rave. Els que som de Barcelona naixem amb un amor pel Barça'.


Article publicat a Racó Català
Categories:
Participo en aquests projectes:
TirabolCatosferaRacó CatalàViasonaBlog.catLa MiraXadicatotSumaSocial.catJornal.catReeixidaFundació .CAT