Paradores incorpora des d'avui el català a la seva plana web

Paradores de Turismo, l'empresa pública que gestiona la cadena d'instalacions turístiques de l'estat espanyol, ha fet públic que des d'avui incorporarà el català a la seva plana web en comprovar que aquest és l'idioma del 16% dels seus clients via web. Aquest percentatge se situa molt per sobre del dels clients britànics (8%), francesos (5%) i alemanys (4%), que tot i així ja comptaven amb una traducció de la plana web de Paradores al seu idioma.
El que resulta més curiós de la notícia és que l'estat espanyol prima més el fet de 'quedar bé' amb els socis estrangers (britànics, francesos i alemanys), que no pas amb els propis membres de l'estat espanyol (amb les seves respectives llengües). S'ha hagut d'arribar a suposar el 16% del total de les visites (no especifica si aquest porcentatge es refereix al Principat, o si bé també inclou la resta dels territoris de parla catalana) per arribar a merèixer una versió de la pàgina en català.

De fet, si consultem les dades que ens ofereix la WICCAC referents a les llengües que ofereixen les diferents pàgines d'àmbit estatal, ens adonarem que són poques les pàgines d'àmbit estatal (d'aquesta Espanya plurinacional o de nació de nacions de que tan parlen i s'omplen la boca) que tenen en compte la resta de llengües oficials de l'estat. En canvi però, el llistat de pàgines que tot i no poder-se consultar en llengües de l'estat, tenen la peculiaritat de que sí que poden ser consultades en llengües forànies com ara l'anglès (majoritàriament) o bé el francès (en menys casos) o l'alemany.

Seria moment de demanar al govern espanyol que ens expliqui si les pàgines d'ens vinculats a l'estat, tals com les del propi govern o dels ministeris, estan rebent actualment més visites de gent que té la seva primera llengua en anglès, francès, alemany... o bé si són gent que parla català, euskera o gallec. Que ens expliquin perque l'anglès, el francès i l'alemany van per davant de les llengües oficials de l'estat. Perque inclús vist des d'un punt de vista matemàtic (nombre de visites segons llengua), no se li pot trobar cap explicació racional!


Article publicat a Racó Català
Categories:
Participo en aquests projectes:
TirabolCatosferaRacó CatalàViasonaBlog.catLa MiraXadicatotSumaSocial.catJornal.catReeixidaFundació .CAT