totSuma, 10 mesos microfinançant somnis

totSuma, 10 mesos microfinançant somnis

“La clau de l’èxit és pensar amb lògica de mercat”. Jordi Borràs, il·lustrador, fotògraf, i autor del foto-llibre, “Warcelona”, finançat a través de la plataforma de micromecenatge totSuma explica a un públic atén els trucs que van fer assolir l’èxit al seu projecte. “Quan gasta més la gent? A principi de mes. Jo vaig fer coincidir doncs el principi i el fi del meu projecte amb dos començaments de més. Poden semblar petites detalls, però dels que en pot dependre l’èxit o el fracàs”.

I llavors revela als assistents l’as a la màniga que es reservava pel moment oportú. Qualsevol projecte de finançament col·lectiu segueix una paràbola de donacions que té dos pics; Un al principi i un al final, units per una plana “meseta” en la que no hi ha donacions. Els ulls d’en Jordi brillen, i somriu mentre ho explica. Va ser durant el que en micromecenatge s’anomena la “meseta” quan ell va treure una “bomba”, que va fer activar de nou la donacions. Va anunciar que David Fernandez, periodista, activista i diputat de la CUP-AE, seria l’encarregat d’escriure el pròleg del llibre i que el compromès fotoperiodista Oriol Clavera n’escriuria l’epíleg

La seu d’Òmnium Cultural  acollir ahir, dia 12 de febrer, la presentació oficial de la plataforma de micromecenatge totSuma. L’acte, celebrat dos mesos abans que totSuma arribi al primer aniversari, va comptar amb la presència dels seus fundadors, Joan Camp Fontcuberta, Albert Plana Mallorquí i Roger Lloret, i amb la col·laboració de Jordi Borràs Abelló, qui va explicar la seva experiència amb totSuma per finançar el seu foto-llibre “Warcelona”.

totSuma és una plataforma de micromecenatge del tipus donació/recompensa,  que pertany a l’associació sense ànim de lucre Xadica (Xarxa Digital Catalana). Xadica treballa per promoure l’ús de la llengua catalana a Internet i dóna suport a aquells projectes que tenen el català com a llengua vehicular i que no disposen dels recursos suficients per iniciar-se o mantenir-se.  És per això que totSuma té l’objectiu de convertir-se en una eina útil per finançar tots aquells projectes que no tenen sortida a través del finançament tradicional i que comparteixen un mínim comú denominador de voluntat de progrés i sobirania del país.

Joan Camp, Albert Plana i Jordi Borràs (d’esquerra a dreta), a la presentació de la plataforma de micromecenatge totSuma a la seu d’Òmnium Cultural./ Fotografia Nuria Ribas

La plataforma catalana té molt clar el seu abast, “totSuma està cobrint el  nínxol de l’estelada, i de moment la cosa ens funciona molt bé”. Tot i que en Joan, un dels fundadors, recorda que “juguem dins l’àmbit dels Països Catalans, però tampoc ens limitem a projectes estrictament independentistes”. I és que, totSuma és una plataforma de micromecenatge particular, a part de cobrir aquest “nínxol” que comentàvem i de tenir un compromís amb la construcció nacional catalana, és una plataforma sense ànim de lucre; cobra un 5% de comisió, la qual es destina a la millora de la plataforma, a la promoció del web i al finançament de nous projectes.

L’esdeveniment es va desenvolupar informalment, la major part dels assistents eren promotors de projectes finançats a través de totSuma, i van fer aportacions durant la presentació, explicant experiències personals, o petites anècdotes.  Durant la segona part de la presentació, Jordi Abelló, fotoperiodista i autor “Warcelona”, un llibre que tracta a través d’imatges la violència d’orígens social i polític a la ciutat de Barcelona, també va explicar la seva història. En Jordi va aconseguir 6346 euros dels 5500 que havia demanat, i va aconseguir així microfinançar un dels seus somnis.

Quan en Jordi es va proposar editar un foto-llibre, no ho va veure viable si no era a través d’una campanya de micromecenatge. “Per mi editar el llibre a través de totSuma va suposar saber amb antel·lació que tindria suport”.  En Jordi valora molt positivament l’experiència amb totSuma, i sobretot amb el micromecenatge. “De fet les plataformes et permeten consumir cultura d’una manera diferent a la que estem acostumats”. Apostar pel micromecenatge “és asegurar-te la jugada”, abans d’editar el llibre saps quin suport tindràs; això és la prevenda. I claríssimament és una manera de connectar amb el teu públic,o d’implicar directament a la gent i fer-los partícips del teu projecte”.

 

 

Article publicat al blog Micromecenatge Avui

Categories:
Participo en aquests projectes:
TirabolCatosferaRacó CatalàViasonaBlog.catLa MiraXadicatotSumaSocial.catJornal.catReeixidaFundació .CAT