De Llum i Guia a Cassà Digital, fent un cafè

De Llum i Guia a Cassà Digital, fent un cafè

La vida ens porta per camins atzarosos, plens de boniques i subtils coincidències. Jo, granollerí de tota la vida, acabaria vivint a Girona a finals dels anys 90 per mirar de treure’m una carrera universitària. I mentrestant, per mirar de costejar les despeses i poder-me pagar alguna que altra farra vaig començar a treballar com a tècnic informàtic, on cada dia voltava amb cotxe per diferents racons de la província gironina amb la intenció de resoldre problemes informàtics amb un tornavís i amb més voluntat que habilitat. I tot i així encara me’n sortia prou bé... Així va ser com vaig conèixer Cassà. Aquell poble que s’havia de creuar fent una enorme essa per dins del casc urbà, ple de cotxes, ple de fum, i parant en un munt de semàfors, si és que tocava anar a fer feina cap a la costa. Encara faltaven anys perquè es fes la variant, de manera que un dia vaig provar de tallar per l’interior, a veure si podia escurçar la ruta, i em vaig topar amb el portal d’un edifici que em va sorprendre. Era un portal completament rodó i hi posava ‘bon rotllo’. Era -i és- un bar cafeteria. Vaig trobar un aparcament a la Plaça de la Coma i vaig dirigir-me cap allà per descobrir aquell lloc, i de pas, fer-hi un cafè. Des d’aquell dia, cada vegada que em tocava anar cap a fer feina a la costa tenia parada obligatòria al Bar Bon Rotllo. Cassà havia passat de ser un lloc gris i ple de cotxes a ser el lloc on tenia la meva estona de cel fent un cafè tranquil.

La meva vida va continuar, però la meva carrera universitària va discontinuar, i me’n vaig anar a viure a Barcelona. Allà vaig continuar merdejant per Internet i fent amics virtuals, que amb el temps es van anar convertint en amics reals. Tan reals que al final uns quants ens vam acabar ajuntant i vam crear una empresa de projectes web, malalts com érem tots d’Internet. A l’empresa la vam anomenar Tirabol, en honor al ball de la Patum de Berga, tot i que ningú era d’allà. Però el nom ens semblava bonic, nostrat i sonava bé. I casualitats de la vida, un dels amics virtuals -també real- i soci de l’empresa era en Gerard. En Gerard de Cassà de la Selva. Concretament, dels Llebrers de Baix. Així va començar la meva segona relació amb aquesta bonica vila.

Als inicis de l’empresa no teníem del tot clar què volíem fer. Desenvolupàvem petits projectes basats en la gestió de continguts, que era el què millor dominàvem, però fèiem una mica de tot. Quan un dia en Gerard em va dir que un tal Codolà de Cassà li havia demanat si podíem fer un web d’una revista del poble que es deia Llum i Guia vaig pensar que sonava molt a missa, però que podia ser molt interessant, perquè començàvem a tenir certa experiència en la creació de diaris digitals. Quan vaig conèixer en Codolà en persona, només li vaig posar una condició (a veure si colava) per fer el projecte, i era que, si us plau, canviessin el nom de Llum i Guia per alguna cosa més actual. S’hi va avindre de seguida, i diria que vam trigar menys de 2 minuts a decidir-nos pel nom de Cassà Digital. Era fàcil, s’entenia, i no generava cap ambigüitat. Ara bé, recordo que pel logotip ens vam allargar una mica més... perquè quina és la icona de Cassà? Primer vam provar amb un gos, però quedava una mica estrany. Però quan ho vam provar amb una alzina surera no vam tenir cap dubte. Ja teníem la imatge gràfica de Cassà Digital creada i a punt. La resta ja va anar venint sol.

Cassà Digital va estrenar-se l’any 2008, i va ser un dels nostres primers diaris digitals. No el primer, però si el primer d’una nova sèrie que estàvem a punt de començar, i que amb els anys ens portaria a fer fins a un centenar de diaris digitals, aportant valor, coneixement i experiència amb la intenció de fer de crossa a la digitalització de tota la premsa comarcal i de proximitat catalana que amb el canvi de mil·lenni no ha tingut més remei que adaptar-se als nous temps. L’evolució i el creixement de Cassà Digital va ser tan bona, que justament l’any passat en vam fer una renovació integral, amb una maqueta adaptada a dispositius mòbils i amb moltes altres millors que ajudarien i facilitarien la seva tasca de comunicació.

Encara recordo quan va tocar presentar el web en la seva estrena, que l’amic Codolà em va fer venir a la Biblioteca de Cassà per explicar a la gent lectora de Llum i Guia què havíem fet i perquè ho havíem fet. Que la gent entengués aquesta aposta i aquest canvi de cicle. I sabeu què en recordo especialment d’aquell dia? Doncs que abans d’entrar a la Biblioteca vaig anar un moment al Bon Rotllo, que està just al davant, a fer un cafè tranquil. Perquè la vida ens porta per camins atzarosos, plens de boniques i subtils coincidències, que hem de saber aprofitar i gaudir.

 

Article publicat en l'especial dedicat als 40 anys de Llum i Guia.

Categories:
Participo en aquests projectes:
TirabolCatosferaRacó CatalàViasonaBlog.catLa MiraXadicatotSumaSocial.catJornal.catReeixidaFundació .CAT