De quin color és Granollers?

De quin color és Granollers?

La mítica banda d'ska Discípulos de Otilia definien la ciutat de Cornellà amb el Pantone 428, el qual anomenaven gris Cornellà. Un gris fred metropolità. Però Granollers de quin color és?

Quan miro d'explicar la meva ciutat, Granollers, la defineixo com com un punt de frontera entra el cinturó metropolità i la Catalunya interior. Vull dir que de Granollers a Barcelona (Parets, Montmeló, Montornès, Mollet, la Llagosta, Montcada, etc.) sembla la clara definició de les ciutats dormitori de l'anomenat cinturó roig (ara cinturó taronja) de la rodalia de Barcelona, mentre que de Granollers en amunt (l'Ametlla, la Garriga, Cardedeu, etc.) són municipis que ja s'identifiquen amb la Catalunya interior. Matisos? Tots. Que les viles de l'àrea metropolitana també tenen vida? És evident. Parlo només de percepcions. I és en aquest sentit que dic que quan parles amb gent de fora solen ubicar Granollers en això que deia, en terra de frontera.

Barcelona està de moda més que mai i atrau turistes, que, a poc a poc, ha anat convertint els pisos de lloguer en nous ambaixadors d'AirBnb. I aquests ciutadans, fins ara barcelonins, són centrifugats cap a l'exterior a causa de l'encariment de l'habitatge a la capital i passen a ser nous habitants d'altres urbs de la perifèria, com Granollers. D'aquest fenomen se'n diu gentrificació.

Però mentre els hàbits canvien, les infraestructures es mantenen. Així, exceptuant l'AVE, Barcelona té les mateixes línies de tren que tenia ara ja fa un segle. I, per tant, cada vegada és més feixuc agafar el tren en condicions. Però també resulta feixuc moure's per carretera, perquè la C-17 està més saturada que mai. És cert que darrerament han fet alguna millora, però si hi penseu han estat millores orientades només a millorar l'enllaç de l'autopista (perquè els qui paguen peatges notin que se'ls cuida).

A nivell polític, Granollers, l'anomenat Ohio català, en tant que és la ciutat que millor representa la pluralitat política catalana, s'ha tenyit els darrers anys amb victòries de diferents colors com el vermell, el groc, el blau, el verd i el taronja... Sembla que tot és possible a Granollers. Però d'aquí poc més d'un any tornarà tocar a decidir el color que ha de liderar la nostra ciutat els següents quatre anys. Serà el moment de pensar quina proposta de colors ens ofereix cada alternativa, i si aquesta ens acosta una mica més a ser una ciutat de color i personalitat com Vic, Manresa o Igualada... o si ens acosta una mica més a ser una ciutat de color Pantone 428, com Cornellà.

Categories:
Participo en aquests projectes:
TirabolCatosferaRacó CatalàViasonaBlog.catLa MiraXadicatotSumaSocial.catJornal.catReeixidaFundació .CAT