Catosfera 2017: Comunicació i Internet a Catalunya

El juliol de 2014 apareixia a les llibreries el llibre 'Sobirania.cat' del periodista i actual director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, amb un retrat molt fidedigne de l'evolució de l'independentisme a través de les xarxes. I és que amb ulls d'avui costa molt explicar i comprendre l'actual situació política i social de Catalunya sense fixar-nos en Internet.
 
No faré un repàs sobre tots els esdeveniments en clau independentista que han sorgit, o han crescut o s'han fet transversals a través d'aquest gran canal de comunicació. Per això ja hi ha aquest llibre. El que sí que vull posar de manifest és que si bé Internet ha suposat una revolta des de molts punts de vista arreu del planeta, a Catalunya ha servit segurament, per anar una mica més enllà i trencar esquemes i barreres creats amb mà de ferro pel poder centralista de Madrid. Les esquerdes que ha creat Internet al sistema han estat la nostra finestra al món, permetent-nos de crear un espai de trobada amb identitat pròpia. De fet, la posada en funcionament del domini .CAT ara fa més de 10 anys, és més que una evidència de que la nostra emancipació nacional es vertebra a la xarxa. Perquè si Catalunya existeix amb personalitat pròpia a Internet, perquè no podem existir amb personalitat pròpia al món físic? I d'aquesta pregunta, la resposta que estem visquent aquests dies...
 
Internet ja fa molts anys que va deixar de ser una cosa d'informàtics o gent jove. Qualsevol pare de família que no ha tocat un ordinador en la seva vida, fa servir la missatgeria instantània. Estem tots connectats i fem ús de les eines que se'ns ofereixen per tal de comunicar-nos, sentir-nos un sol poble i actuar com a tal. Però tanta gent, tanta informació, tanta velocitat... a vegades pot provocar cert grau de confusió. És cert tot el què ens arriba? A què o a qui hem de fer cas? Davant de l'allau d'informació, on són els límits de la credibilitat?
 
Enguany estrenem a Girona una nova edició de les jornades de la Catosfera, en les que hem decidit centrar-nos en la comunicació digital a Catalunya i plantejar aquestes i moltes altres qüestions. Per resoldre-les plantegem un cartell de luxe amb noms com Mònica Terribas, Antoni Bassas, David Fernández o Jordi Sellas, que aquest divendres debatran sobre la infoxicació (informació + intoxicació). Dissabte parlarem de comunicació política a Internet amb responsables de comunicació del PDeCat, Esquerra i CUP. Tindrem a responsables de xarxes socials d'usuaris tan populars com els Mossos d'Esquadra. Repassarem els nous models de comunicació amb gent de JotDown, Vice o La Jornada, entre d'altres. I tancarem parlant sobre l'ètica i la comunicació, de la mà del veterà periodista, Salvador Alsius.
 
Tot això serà aquest divendres i aquest dissabte a l'Auditori Josep Irla de Girona. Esteu convidats a venir-hi. De fet, l'entrada és gratuïta... però si voleu participar-hi us recomano que us inscriviu, ja que les places seran limitades. Tenim moltes coses per explicar!
Categories:
Participo en aquests projectes:
TirabolCatosferaRacó CatalàViasonaBlog.catLa MiraXadicatotSumaSocial.catJornal.catReeixidaFundació .CAT