La televisió matarà a la ràdio

La televisió matarà a la ràdio

La televisió es va començar a comercialitzar en les primeres dècades del segle passat, però no va ser fins ben entrada a la segona meitat del segle XX, amb models més potents i econòmics, que aquest nou aparell es va popularitzar amb un brutal creixement fins ocupar el menjador de cada casa del món occidental. La ràdio, que fins llavors havia ocupat el lloc preferent d’aquests menjadors va començar a quedar arraconat per la caixa amb tub de raigs catòdics. Aviat, els crits d’alarma de les ments més nostàlgiques van alarmar sobre la desaparició de la ràdio per culpa de la implementació de la televisió.

Aquesta història s’ha anat repetint de manera habitual, cada vegada que una nova tecnologia ha irromput en el panorama social... El vídeo havia de matar el cinema, el CD havia de matar el vinil, i Internet havia de matar la premsa de paper. I passat el xoc inicial, ben contundent i traumàtic, la realitat s’ha cuidat d’anar posant cada cosa on li pertocava, en una lògica reubicació dels espais. Un lloc per cada cosa, i cada cosa al seu lloc.

Fa més de 2 dècades que Internet va iniciar el seu desplegament mundial, i malgrat l’enorme sacsejada en la majoria dels sectors de la societat, crec que ja podem afirmar que el paper no ha mort, sinó que s’ha reubicat en els espais de major proximitat amb els seus lectors. I a més, ha sabut trobar el seu encaix amb el món digital amb webs propis, combinant les plataformes segons el públic a qui es volen dirigir. De fet, els projectes empresarials més potents fins i tot també disposen del seu propi dial de ràdio i del seu propi canal de televisió. El futur de la comunicació passa per la convivència de plataformes i tecnologies.

 

Nota: Aquest és l'article que he escrit per la revista especial que s'ha editat des de l'Associació de Mitjans d'Informació i Comunicació (AMIC) arran del 20è aniversari de l'entitat.

Categories:
Participo en aquests projectes:
TirabolCatosferaRacó CatalàViasonaBlog.catLa MiraXadicatotSumaSocial.catJornal.catReeixidaFundació .CAT