Pel·lícules vistes: maig 2016

Aquest mes n'hem fet una dotzena. Sembla que, poc a poc, anem agafant el ritme. A més, n'he enganxat unes quantes de molt interessants. A veure què us sembla...

- Ironman (IMDB). Encara no havia vist cap peli d'aquesta saga, així que em va semblar lògic començar per la primera. L'empresari multimilionari Tony Stark es dedica al negoci de les armes, i un episodi personal fa que vegi la llum i decideixi posar els seus grans recursos econòmics en pro del bé, i per fer-ho es construeix una carcassa que li permet volar i tenir molta força. A partir d'aquí és la típica lluita entre els bons (encara que sigui des de fa poc temps) contra els dolents, que sempre són molt dolents, tot i que un anàlisi a fons dels valors ètics i morals de tot plegat potser ens farien veure les coses una mica diferents. Això sí, els bons del cinema sempre guanyen. Cap novetat!

- The avengers (IMDB). I ja que estava amb els súper herois, perquè no mirar també la primera peli d'aquesta saga? Doncs bé, si Ironman no em va apassionar, aquesta encara em va semblar més pobra, perquè que hi hagi un súper heroi té un passi, però que n'hi hagi tants a la vegada es fa com estrany. Això sí, grans escenes d'acció -com era d'esperar-, i els bons imposant-se -com no- als dolents, que com sempre, són molt dolents.

- 10 Coverfield Lane (IMDB). De les millors pelis que he vist aquest mes. El repartiment, amb el -literalment- gran John Goodman al capdavant, donen molt de si. I això que tot plegat és una peli de 3 actors en un sol escenari: un búnker sota terra. Però perquè estan allà? Què pensen? Què fan? Què volen fer? Quina realitat és la real? Quan no tenim prou informació, res és el que sembla. O sí. Depèn. Ah... i tot plegat amb una angoixa constant i moviments sorprenents.

- Measuring the world (IMDB). Aquesta és una peli que podria ser un documental sobre la vida dels científics Alexander Von Humboldt i Carl Friedrich Gauss. Passa que algú va decidir que seria millor donar-li un format cinematogràfic. I és una pena perquè la vida d'aquests personatges és brutal, però que fluixeja en aquest context.

- Les veus del Pamano (IMDB). Em vaig llegir el llibre d'en Jaume Cabré fa uns anys, i em va semblar fascinant en tots els sentits. La capacitat de viatjar amb tota naturalitat per diferents moments del temps, enllaçant les històries de manera magistral, i amb un relat ample, però ple de sentit, on tot enllaça de manera correcta i ordenada. Ara que la meva parella havia fet el pas i també havia decidit llegir-se el llibre vam voler veure'n la versió telefilm... i pse. Serveix per posar cares als personatges i fotos a les cases, però la tasca impossible de condensar una història tan gran en un metratge tan relativament curt, fa que perdi bona part de la seva essència.

- In the heart of the sea (IMDB). Coneixeu l'obra 'Moby Dick'? Segur que sí, perquè és un nom que ha trascendit de manera enorme. Ara bé, quanta gent s'ha llegit el tros de totxo que és el llibre? Segur que ben poca. Jo, entre ells. Així que una peli que ens explica la història de manera visual ens facilita aquesta feixuga feina. I val a dir que la peli està ben feta, amb actors a l'alçada dels personatges, una fotografia impressionant, i unes històries de calamitats magnífiques, que ens mostren el millor i el pitjor dels éssers humans i les seves dèries terrenals.

- The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 (IMDB). Els famosos 'Jocs de la gana', on la primera de les parts ja justejava, però que es deixava veure, ni que només fos per la proposta de futur distòpic... però que a cada part perdia més i més. Aquesta la vaig veure només perquè no m'agrada deixar les coses a mitges, i perquè si havia arribat fins aquí, ja no venia d'una peli més. Doncs bé, va aconseguir que m'adormís en més d'una ocasió. Un desastre!

- El bosc (IMDB). L'Albert Sánchez Piñol (sempre escrit tot junt) és tot un prodigi a l'hora d'escriure llibres. Alguns com 'La pell freda' o 'Tretze tristos trangols' m'han semblat absolutament brutals. Obres mestres, fins i tot. Més encara que el famòs 'Victus', que tot i ser genial no m'ha semblat tan sorprenent com els dos que he citat abans. Així doncs, si aquest bon home va escriure el guió d'una pel·lícula, mereixia que li donés crèdit. Una història -una altra- de la Guerra Civil espanyola, però al Matarranya, on tothom parla català, i on, a banda dels rojos i els nacionals, hi pot arribar a aparèixer algun ser d'una altra dimensió. Una proposta atrevida, original i resultona.

- High-rise (IMDB). A primers del 2005, just després de donar per acabada una relació sentimental, i en un atac d'adrenalina, vaig tenir la necessitat de desaparèixer un cap de setmana. Vaig recollir un amic, i sense cap pla de ruta ni cap reserva, vam tirar nord enllà fins a Montpeller, on vam fer nit. L'endemà vam decidir anar més enllà i vam arribar a Marsella. Sense saber ben bé què visitar vam anar a parar a un dels famosos edificis de l'arquitecte Le Corbusier, que pretenia crear edificis-ciutat. Unes construccions que allotjarien habitatges, bars, restaurants, escoles, etc. en un mateix edifici. I de manera furtiva ens vam colar i hi vam passar mitja tarda donant voltes entre aquella enorme estructura de formigó. Va ser fascinant. Per això, quan vaig veure aquesta peli no vaig poder evitar recordar aquell gran edifici de Marsella, on una gran comunitat, amb les seves diferents classes socials lluitaven entre elles per fer valer els seus drets en aquell món en miniatura. La peli és excessiva, delirant, i a vegades pretenciosa. Però crec haver entès la idea de fons. Si algun dia aneu a Marsella busqueu l'edifici de Le Corbusier i entreu-hi. Veureu aquesta peli amb uns altres ulls...

- Macbeth (IMDB). Que sí. Que ja sabem que és una de les obres més famoses de Shakespeare... però com sol passar, tampoc n'havíem llegit el llibre, així que endavant amb la peli. Si a més, la caracterització és majestusa, doncs millor que millor. Llavors et trobes que si bé s'ha adaptat la vestimenta i la fotografia amb gran realisme, els diàlegs volen seguir fil per randa el llibre original, i això fa que a moments es faci una mica feixuga. Tot i així és una peli molt interessant.

- Humano (IMDB). Un home viatja fins a unes muntanyes per mirar d'entendre el significat de la vida i de l'existència humana. Fins aquí estaria prou bé, si no fos perquè la peli és argentina. I amb això vull dir que és taaan feixuga, que la vaig haver de deixar a mig. Potser em vaig equivocar, però després de mitja hora llarga tenia la sensació de que encara no havia començat a passar res. Ja em perdonareu!

- Endorphine (IMDB). Què passa quan una noia jove visualitza una escena molt dura i traumàtica? Doncs en aquest cas passa que es desmaia. Ara bé, el temps pot anar endavant i enrere per aprofundir en els fets i en els detalls de tot plegat. Una peli complexa, a la vegada que apassionant, sobre la profunditat de la ment humana.
Categories:
Participo en aquests projectes:
TirabolCatosferaRacó CatalàViasonaBlog.catLa MiraXadicatotSumaSocial.catJornal.catReeixidaFundació .CAT