Pensaments després del 'no a Mas'

Com si fos una nova coincidència, a volts de les 15:15 s'ha fet públic que la CUP no donaria suport a la investudira d'Artur Mas. Això vol dir que, si no succeix algun miracle, el proper 10 de gener es convoquen eleccions automàtiques pels voltants del primer de març. I val a dir que no descarto que passi alguna cosa en aquesta setmana que tenim per davant, ja que als polítics catalans sembla que els hi agradi això de viure al límit i prendre decisions cabdals en el darrer sospir.

El cas és que mentre aquesta tarda su succeïen reaccions de tota mena, servidor estava fent una visita guiada per les runes del Born, fetes per una guia molt ben preparada i explicativa. Tot i així, el guió ha tingut poc a veure amb l'èpica que ens va transmetre en Quim Torra, la darrera vegada que vaig fer la mateixa visita. Així que, mentre observava les runes d'una Barcelona que havia perdut la Guerra de Successió, m'han vingut diferents pensaments al cap que tenia ganes de posar per escrit. Aquí els teniu:

El primer de tots és potser el més gran i trascendent. Es repetirà la coalició de Junts pels Sí? En principi era una fórmula per a fer un plebiscit, però es repetirà tot exactament igual que com es va plantejar pel passat 27S? A les passades eleccions espanyoles, el debat sobre la llista única va durar poc, i ja va anar cadascú per la seva banda. A més, tot indica que Junqueras està esperant el seu moment, i després dels bons resultats del partit en les eleccions espanyoles, juntament amb la baixa com a alcalde de Sant Vicens dels Horts, sembla que aquest moment és més a prop que mai.

Dono per fet que la coalició de Junts pel Sí seria la fórmula preferida pels convergents, amb Mas -altra vegada- al capdavant. Sobretot perquè seria la única manera de continuar escenificant que són ells qui lideren el procés. Segur que si des d'Esquerra no s'envia molt aviat un missatge clar i contundent per repetir l'operació de Junts pel Sí, veurem a tota la claca d'opinadors i tertulians de caire convergent recuperant el PressingERC, i acusant-los de deslleials, d'oportunistes, etc. Però és que en cas d'anar per separat, a aquest discurs s'hi podria afegir la CUP, que preguntaria perquè Esquerra no va plantejar aquest canvi de lideratge quan el debat sobre la investidura, o no, d'Artur Mas era sobre la taula, i que ho hagués pogut canviar tot. Sigui com sigui, si l'opció final passa per llistes separades, sota quina marca anirà Convergència? Haurà tingut temps de fer una refundació integral del partit, o re-aprofitaran la marca de Democràcia i Llibertat, malgrat el modest resultat del passat 20D? Continuaria Artur Mas com a líder, o hi hauria batalla interna per una possible successió? Es mantindria el partit en la via independentista, o començaria a moderar el discurs, en vistes de no poder liderar aquesta possible nova etapa del procés?

I la CUP continuarà com a partit únic o patirà alguna escissió? Quines seran les conseqüències d'unes noves eleccions per la CUP? Compensarà els votants que pugui perdre arran del seu 'no a Mas' amb la incorporació d'un votant més revolucionari que independentista? Quedarà pinçada entre Esquerra i Catalunya Sí Que Es Pot? Hi haurà noves cares, o entenent que no hi ha arribat a haver legislatura, podran continuar moltes de les cares que van encapçalar les llistes del passat 27S? Si no és així, quines seran les noves cares que es presentaran per encapçalar els comicis? Veurem tensió entre les diferents famílies a l'hora de crear i posicionar els diferents noms de les llistes electorals?

De Catalunya Sí Que es Pot em pregunto com evolucionaran. Aprofitaran la marca que els va donar només 11 diputats al Parlament de Catalunya? Es faran amb la marca En Comú Podem que els va donar la victòria a Catalunya el passat 20D? Potser finalment optaran per la proposta de Coscubiela de crear una marca nova que serveixi per tot? O directament passaran a ser Podemos-Catalunya? Serà Ada Colau la seva candidata? I si és així, qui passaria a ser el nou alcalde de la ciutat de Barcelona? Per cert, el deute bancari d'Iniciativa qui l'assumirà?

Dels partits unionistes, em pregunto com aniran els transvassaments de vot. Ciutadans creixerà encara més, o perdrà tot el votant que el passat 20D ja va decidit votar a En Camú Podem? Aniran encara més de baixa el PSC i el PP, o ja han tocat terra? I finalment, serviran unes possibles noves eleccions per albirar un bri d'esperança per Duran i Lleida, en un darrer intent per treure representació política?

Són moltes preguntes, que ben aviat començaran a tenir resposta. Sempre i quan -insisteixo- no es produeixi un gir imprevist en els propers dies. I els catalans -torno a insistir- som molt propensos a fer girs imprevistos... Només vull afegir que personalment miraré de prendre-m'ho amb calma, doncs aquests dies serà fàcil veure ganivetades entre independentistes. I aquest escenari, el del trencament de la il·lusió i dels somriures, és per mi el pitjor de tots els escenaris. Veurem!
Categories:
Participo en aquests projectes:
TirabolCatosferaRacó CatalàViasonaBlog.catLa MiraXadicatotSumaSocial.catJornal.catReeixidaFundació .CAT