La retro-informàtica conquereix Barcelona

Cada vegada és més habitual veure com s'organitzen trobades de retro-informàtica i videojocs antics. Barcelona, ciutat capdavantera a Europa pel que fa a noves tecnologies i fires de gran prestigi mundial com el Mobile World Congress (MWC), no s'oblida tampoc del passat i esdevé, cada vegada més, en la capital de les que un dia també van ser noves tecnologies: les antigues noves tecnologies.

Aquestes fires solen ser concentracions plenes de nostàlgics que avui ronden els 40 i 50 anys acompanyats dels seus fills, que miren incrèduls uns jocs amb personatges altament pixelats i de pocs colors. És l'esplendor de les màquines de 8 i 16bit que van iniciar tota una generació en el món dels videojocs, al llarg dels anys 80 i 90.

Aquí teniu un petit avanç de les properes trobades:Jornada: Retro Barcelona.
Data: 14 i 15 de novembre de 2015
Lloc: Museu Marítim de Barcelona
Ovservacions: Aquesta és la 3a edició d'aquesta fira, però és la més gran, pel que fa tant al nombre d'expositors, com de participants. Hi tenen cabuda totes les marques d'ordinadors, consoles, etc. Si entreu al web podreu veure fotos de les edicions anteriors, i veureu que és una fira molt completa. Hi ha tota mena d'activitats, exposicions i xerrades amb noms molt interessants. De fet, és tan gran, que és l'única fira que dura 2 dies sencers.
Jornada: Reunió d'Usuaris d'MSX
Data: 5 de desembre de 2015
Lloc: Espai Fontana de Gràcia
Oservacions: Els qui vau néixer de finals dels 80 en endavant, segurament ni tan sols us sonarà això de l'MSX. Aquest va ser un model estàndard que van fabricar diferents fabricants -majoritàriament japonesos- com Sony, Canon, Panasonic, Philips, Yahama o Casio. Compartir l'arquitectura els va permetre reduir costos, i d'aquesta manera van poder competir amb els ordinadors 8bit de l'època, com el ZX Spectrum, Commodore 64 o l'Amstrad CPC. Els MSX van evolucionar cap als 16bit, però els seus grans moments d'èxit ja no tornarien a ser mai més els mateixos.
Aquesta és una reunió d'usuaris molt veterana, doncs arriba ja a la 48a edició. Hi podreu trobar diferents paradetes d'ordinadors MSX de l'època, i tota mena de videojocs. També es venen jocs creats recentment per aficionats. Podreu jugar, competir, i sorprenentment, crear música electrònica. Tota una experiència!
Com a propina us diré que el meu primer ordinador (gentilesa de la primera comunió) va ser un MSX SONY Hit-bit HP 10P de color negre! ;)Jornada: Amstrad Eterno
Data: 16 d'abril de 2016
Lloc: Teatre-Casinet d'Hostafrancs
Observacions: L'Amstrad va ser la gran aposta informàtica del Regne Unit, que a finals dels anys 80 liderava amb escreix el seu mercat local, i bona part del mercat europeu, gràcies al seu Amstrad CPC. En el seu moment més àlgid van adquirir l'empresa que fabricava els famosos Sinclair Spectrum, tot i que l'operació va ser ruïnosa. Posteriorment es van embarcar en l'aventura dels 16bit, amb els Amstrad PC 1512 i 1640. Van ser els primers 16bit que vaig fer servir, amb un accessori molt curiós que es deia ratolí. Temps era temps...
Pel que fa a la trobada, diria que és la primera que es fa d'aquesta marca a Barcelona. Així doncs, tinc poc a dir!
Jornada: Explora Commodore
Data: 16 de maig de 2016
Lloc: Espai Fontana de Gràcia
Observacions: El Commodore 64 era, juntament amb els Amstard CPC, Sinclair Spectrum i MSX, la 4a marca que es repartia el mercat de 8bit. El seu origen era americà, i malgrat que la màquina en si mateixa era visualment senzilla i sense cursors, era totalment superior a la resta pel que fa a gràfics i so. Els seus jocs eren els més bonics i jugables... i quan va néixer el germà gran de 16bit, el Commodore Amiga, no va tenir rival... si no hagués estat per culpa de la seva mala compatibilitat, que el Sr Gates es va cuidar de donar a la família d'IMB PC, que amb poc temps es van fer amb tot el mercat. Una pena...
Si no vaig errat, aquesta és la 2a trobada que se celebra a Barcelona.

I dit tot això, ja només faltaria una troabda d'Spectrum i d'Atari per tenir tot el ventall complet. Esperem que arribin aviat! :)
Categories:
Participo en aquests projectes:
TirabolCatosferaRacó CatalàViasonaBlog.catLa MiraXadicatotSumaSocial.catJornal.catReeixidaFundació .CAT