La Catalunya 'tribunera' (I)

Aquesta nit el Barça ha guanyat per 3 gols a 0 el Bayern de Munich de Guardiola, posant d'aquesta manera un peu i mig a la final. Certament, encara queden 90 minuts de tornada on pot passar de tot. Però no es pot negar que la foto actual, amb la final de la Champions de Berlin a tocar, amb entrada per la final de la Copa del Rei, i amb el lideratge de la Lliga, el Barça viu un moment especialment dolç. I estic segur que avui, aquesta nit, en algun moment, el seu president accidental, en Bartu, deu haver pensat en més d'una ocasió perquè no va ser capaç d'aguantar una mica més la pressió i no convocar eleccions. Però anem al principi de tot plegat...

La pel·lícula comença el 23 de gener de 2014, quan Sandro Rosell dimiteix de la presidència del FC Barcelona. Tot i que al·lega motius personals, tots els focus apunten al cas Neymar, que el jutge Ruz acaba d'acceptar a tràmit. D'aquesta manera, Josep Maria Bartomeu 'Bartu' assoleix la presidència del club, en una jugada digne de Kevin Spacey a 'House of cards'. I de la mateixa manera que passa a la sèrie, Bartu no pensa abandonar el càrrec així com així, tot i saber de les enormes pressions que tindrà a partir d'aquest moment.

Conscient doncs de la seva aposta, aguanta la tempesta contra vent i marea. Fins i tot perdre la lliga en el darrer partit al Camp Nou no és suficient per doblegar-lo. Ha estat una temporada desastrosa on s'ha fet bastant el ridícil i no s'ha guanyat res, però amb l'argument de que ha estat un any convuls per tothom, i amb el sentiment encara present de la mort de Tito Vilanova el 25 d'abril del mateix any, ajuden a apaivagar els ànims. Amb l'esperança de que amb tot l'estiu per davant, i amb tota la feina per fer, tot seria possible. L'important és mantenir-se com a president passi el que passi, que ha cosat massa arribar fins aquí com per abandonar a la primera de canvi.

I la situació es va trempejant amb èxits esportius fins la 10a jornada de lliga (3 de novembre de 2014), quan el Barça perd 0-1 contra el Celta al Camp Nou, i passa de la 1a a la 4a posició. Poc després, el 30 de desembre de 2014, el Tribunal Arbitral de l'Esport (TAS) refusa el recurs del club blaugrana, que el condemna a no poder fer cap fitxatge fins el gener de 2016. Un fet completament inèdit al club, que fa augmentar encara més la pressió de l'entorn, que explota pocs dies després.

Serà el 4 de gener de 2015. Es juga el Reial Societat - FC Barcelona, que la Reial guanya per la mínima (1-0). I el millor és que el València derrota el Reial Madrid per 2-1. D'aquesta manera, el fet de que a la classificació tot queda tal i com estava vol dir que el FC Barcelona ha perdut una oportunitat d'or per fer-se amb el liderat de la lliga. Estem a mitja lliga, a només 2 punts de liderat, i malgrat tot, sembla la fi del món.

Les reaccions són imminents. L'endemà mateix, Zubizarreta és acomiadat per Bartu. Un moviment de manual, que només busca falsos culpables com a cortina de fum per amagar les autèntiques responsabilitats, que van molt més enllà de la vessant esportiva. Però la tensió fa que una vaca sagrada com Carles Puyol mogui peça i al mateix dia renunciï a les seves tasques com a adjunt a la direcció esportiva del club.

La crisi ha arribat al vestuari. Així doncs, un Bartu abandonat pels seus companys de directiva i pels jugadors anuncia el 8 de gener, només tres dies després, que convoca eleccions a la presidència del club. Diu que ell també s'hi presentarà, però és conscient de que les seves opcions, vista la trajectòria que l'ha conduït a aquesta convocatòria forçada, són més aviat limitades. Però deu pensar que millor això que res. Avui, tan sols 4 mesos després, i vistos rels resultats, segur que es deu arrepentir d'haver pres aquesta decisió.

La Catalunya 'tribunera' és així. S'enfonsa a la mínima de canvi, i s'excita -també- a la mínima de canvi... Hi ha molt d'emoció i poc d'anàlisi racional. I això també passa (està passant, vaja) en la política i especialment en el procés independentista. Miraré d'explicar-ho en el proper article.
Categories:
Participo en aquests projectes:
TirabolCatosferaRacó CatalàViasonaBlog.catLa MiraXadicatotSumaSocial.catJornal.catReeixidaFundació .CAT