Girona acull la Catosfera, el punt de trobada de la Internet catalana, entre el 20 i el 28 de març

Internet com a estructura d’Estat’. Aquest és el fil conductor de la Catosfera 2015, la trobada anual dels gurus catalans de la xarxa, que enguany se celebrarà per primera vegada a la ciutat de Girona entre el 20 i el 28 de març.

Des de la seva aparició a meitat dels anys 90, Internet no ha parat de créixer i evolucionar arreu del planeta. A Catalunya, no només no n’ha estat una excepció, sinó que ha resultat una eina especialment útil i eficaç per posicionar el nostre país a escala mundial. La Catosfera 2015, que enguany trasllada el seu escenari des de Granollers a Girona, centrarà el debat en analitzar el paper d’Internet com a estructura d’estat en el marc de la cultura, el turisme, la comunicació, la legalitat o els videojocs, entre d’altres sectors.

Per fer-ho, el programa proposa dues jornades de debats en profunditat -20 i 21 de març- que tindran lloc a l’Auditori del Centre Cultural La Mercè, i una setmana amb prop d’una desena d’activitats complementàries, totes elles gratuïtes, a diferents espais de la capital gironina. Pel que fa als protagonistes d’aquesta edició destaquen, entre d’altres noms, Albert Castellón -Moritz i Parlem-, Pep Salazar –Mobile World Capital-, Gina Tost –Generació Digital-, Benjamí Villoslada –Menéame- o Carlos Sánchez Almedia –Bufet Almeida-.

Segons SoftCatalà, la llengua catalana es troba entre les 20 primeres del món pel que fa al nombre de pàgines web per parlant, mentre que per nombre de parlants ocuparíem la posició 88 del planeta, segons un estudi de la Generalitat de Catalunya. El domini .CAT és el primer domini genèric que s’atorga a una comunitat lingüística i cultural. El català va ser la segona llengua d’ús a la Viquipèdia, n’és la dissetena en nombre d’articles i sis dels deu webs amb més audiència d’Internet tenen el català com a llengua d’ús. Existeixen prop de deu milions de catalanoparlants i, tot i així, el català està considerada la vuitena llengua del món en entrada a Internet. “Una finestra que ens ha permès sortir al món i donar-nos a conèixer, crear projectes universals, empreses de referència i donar cabuda a les seus d’algunes de les principals empreses tecnològiques del món”, destaca Joan Camp, director de la Catosfera. I afegeix: “Internet està sent una de les principals estructures d’estat, i apostar-hi és un dels nostres punts forts”.
Jornades Centrals

Les jornades centrals de la Catosfera tindran lloc divendres 20 i dissabte 21 de març a l’Auditori del Centre Cultural La Mercè. L’acte inaugural de divendres a la tarda correrà a càrrec del secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, Antoni Castellà, l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont i el director de la Catosfera, Joan Camp. Posteriorment, la taula encarregada de donar el tret de sortida a la Catosfera 2015 porta per títol “Internet, estructura d’estat”, i comptarà amb Albert Castellón, conseller estratègic de Moritz i cap de màrqueting de Parlem, Pep Salazar, director del Mobile World Centre de Barcelona i Saül Gordillo, cap de continguts digitals d’El Periódico de Catalunya.

L’endemà, dissabte 21 de març, serà el torn dels gurus de la xarxa catalana que, sota el paraigües de 6 taules de debat -cadascuna d’una hora de durada i amb dos ponents que disposaran de 20 minuts per exposar el seu projecte i 20 minuts més per interactuar amb el públic- exposaran els seus projectes i visió a l’entorn de la Internet catalana.

Durant el matí serà el moment per debatre sobre el domini .CAT, la legalitat a la xarxa, o el consum de videojocs a través d’Internet i l’aposta de Catalunya per ser capdavantera en aquest sector. A la tarda, la Catosfera centrarà la seva atenció en el sector turístic i el seu desenvolupament i canvi de models de consum arran d’Internet, la cultura i les possibilitats que li ofereixen les noves tecnologies o la comunicació i els nous formats de periodisme sorgits arrel d’Internet. Tant divendres com dissabte, hi haurà espais d’oci entre presentacions per tal que públic i ponents puguin intercanviar opinions. A més, totes les taules programades podran seguir-se per ‘streaming’ a través del web de la Catosfera o mitjançant Twitter amb l’etiqueta #catosfera.

Activitats complementàries

Entre el 23 i el 28 de març la Catosfera ha programat prop d’una desena d’activitats a diferents espais de la ciutat –Universitat de Girona, Museu del Cinema, Centre Cívic Barri Bell, o el Centre Cultural La Mercè, entre d’altres-.

Dilluns 23 de març, la facultat d’Educació i Psicologia de la UdG acollirà una xerrada sobre ensenyament i Internet en què Mobile World Capital presentarà el seu projecte mSchools, un programa educatiu pioner al nostre país i destinat a que els alumnes de Catalunya treballin a l’aula amb tecnologia mòbil.


Dimarts 24 de març serà el torn de la FOCIR, la Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes que presentaran el llibre “El Reconeixement internacional del .cat” al Centre Cultural La Mercè.

La tarda de dimecres 25 de març el consum audiovisual a través d’Internet centrarà una xerrada al Museu del Cinema de Girona que comptarà amb la presència del director de cinema Francesc Bellmunt i el director de relacions públiques de Wuaki TV, Jordi Torrent.

Dijous 26 serà el torn de la música amb l’emissora on-line ScannerFM que parlarà dels nous models de consum musical vinculats a la xarxa i l’evolució de la ràdio.

Per acabar, dissabte 28 de març la Catosfera clourà la seva primer edició a la ciutat de Girona amb 3 activitats participatives al voltant de la xarxa. Un taller de traducció de programari lliure a càrrec de SoftCatalà, una cryptoparty –taller en què s’explica com instal·lar, configurar i fer servir les eines bàsiques per a navegar i usar Internet de manera responsable- organitzada per ISOC-Cat i una Viquimarató organitzada per Amical Viquipèdia.

Totes les activitats del programa de la Catosfera són gratuïtes. Per assistir-hi cal inscriure’s prèviament a la web de la Catosfera, doncs les places són limitades.


Categories:
Participo en aquests projectes:
TirabolCatosferaRacó CatalàViasonaBlog.catLa MiraXadicatotSumaSocial.catJornal.catReeixidaFundació .CAT