Iniciatives privades en català

Fa quinze dies que va començar a Barcelona, i a partir d'avui ho farà a Girona. Parlo del nou canal 'Flaix TV', que emet en proves fins al setembre, quan començarà la seva primera temporada. Flaix TV és resultat del projecte que han iniciat conjuntament el Grup Flaix ('Flaix FM' i Radio Flaixbac), Òmnium Cultural i la productora TMR. El canal, amb una programació íntegrament en català, busca un segment de públic juvenil entorn dels 16 als 25 anys, i utilitzarà la música com a fons. Ja han declarat que no pretenen convertir-se en un M-TV en català, sinó que com he dit abans, la música només serà el rerafons.
Aquest interessant projecte surt del cap de Miquel Calzada 'Mikimoto' (Pasta Gansa, Persones Humanes) i del seu inseparable Carles Cuní (La nit dels ignorants). Recordem que van ser ells dos qui fa uns anys van irrompre el panorama monopolístic de la radio musical governat fins llavors per emissores com Cadena 40 o RadioClub 25, primer amb Flaix FM, i més tard amb Radio Flaixbac, amb una emissió 100% en català. I la cosa els ha anat molt bé, i ho demostra el fet que es llancin a la TV.La gràcia de tot això és l'idioma, el català! Aquesta colla d'intrèpids han fet callar moltes veus que deien que les úniques iniciatives que funcionaven en català era perque estaven respaldades per les institucions públiques. Els fets ens donen la raó. Això no és així... Tenim molts més exemples que ens demostren que el català és una llengua d'us cuotidià amb uns importants interessos comercials, i no una llengua virtual com a vegades ens intenten fer creure molta gent. Fa quinze dies van començar també a Barcelona les emissions de 'CityTV', una iniciativa del 'Grup Godó' (La Vanguardia), i el setembre passat va entrar amb força ONA Catalana, que havia començat un temps abans amb ONA Música. Crec que també seria important referir-nos a que el Grupo Zeta tregués una versió d'El Periódico en català, i ho crec perque totes aquestes iniciatives que he comentat, van respaldades d'una forta inversió. Una inversió que no hagués prosperat si les dades, sempre objectives i imparcials quan es tracta de peles, no hi haguessin vist una bona viabilitat. I a tot això, podria afegir-hi que el número de publicacions en català, s'ha duplicat en els darrers 5 anys només, superant de llarg les 100.

Mentres uns diuen que el català s'està perdent, hi ha una sèrie de persones que no hi paren de guanyar (calés, clar). Però bé, qui realment se'n beneficia és la cultura catalana. L'important és que l'idioma prosperi, i que assolim un nivell de normalització lingüísitca notable. Val la pena apoiar aquestes iniciatives, que a més són de gran qualitat.

Des d'aquí, el meu suport a qualsevol projecte en català, des d'en 'Mikimoto' fins a en Conrad Son! :)


Article publicat a Racó Català
Categories:
Participo en aquests projectes:
TirabolCatosferaRacó CatalàViasonaBlog.catLa MiraXadicatotSumaSocial.catJornal.catReeixidaFundació .CAT